“In deze krappe arbeidsmarkt waarin vacatures ‘all over the place’ zijn, neem ik de tijd om de kandidaat te leren kennen. Ik werk in de technische sector, waar de meeste kandidaten ‘blauwe’ types zijn, minder in contact met hun gevoel.” Op een authentieke manier vormt hij de loopbaancoach voor zijn kandidaten. “Ik voer gesprekken op een ander niveau om er achter te komen wie ik voor me heb en wat zijn of haar drijfveren zijn. De kandidaat heeft op dat moment de behoefte aan een nieuwe baan nog niet hardop uitgesproken. Vervolgens ga ik actief voor de kandidaat op zoek naar een gelijkwaardige match met een bedrijf, zelfs nog voor die vacatures hebben uitgebracht.”
Dit format, latent voor latent, hanteert David al sinds de start van zijn bedrijf. “Bij een selectie krijgt er maar 1 kandidaat de baan. De andere kandidaten vormen een onontgonnen goud wat ik open wil stellen voor werkgevers. Dat doe ik nu via een maandelijkse Talentalert; een nieuwsbrief met anonieme profielen van kandidaten. Maar zij moeten op elk moment kunnen grasduinen in (anonieme) profielen.” Hoe daar daadwerkelijk business van te maken, wilde hij graag verder ontwikkelen.
Business Model Innovation: stap voor stap
Is er markt voor? Wat is het verdienmodel? Kan ik het als zzp’er alleen of moet ik opschalen vanwege de ICT investering? En wil ik dat? Allemaal vragen waar David mee worstelde toen hij in contact kwam met Arjen Schol, themaspecialist Financiering bij Ynbusiness. Omdat de kern van het vraagstuk draaide om een combinatie van het Business Model en het ondernemerschapsvraagstuk zzp’er blijven of opschalen, koppelde Arjen hem aan REO Nanko Brattinga. En dat werd al snel persoonlijk. Nanko; “Als een kans zich voordoet, ben je als ondernemer meteen eager om die te verzilveren. Maar de impact van het geheel kan overweldigend zijn door de persoonlijke impact ervan.” Samen met Nanko knipte David daarom de uitdaging op in kleine stukjes om de drempel te verlagen