Verander je mindset

Thuis is het makkelijker om positief te zijn, want daar zijn we in onze eigen omgeving. Probeer deze positieve mindset mee te nemen naar het werk. Klagen over je werk en je weinig betrokken tonen, hebben een negatief effect. Soms helpt het om iets bewust positief te bekijken: valt er iets te leren van deze situatie, hoe kun je ervan groeien?

Zie het grote plaatje

Voelt het alsof je zinloos werk doet? Probeer dan het grote plaatje te zien. Zonder het salaris zou er bijvoorbeeld geen geld zijn voor de kinderen, om op reis te gaan of voor die hobby die juist wél veel plezier of betekenis geeft.

Focus op oplossingen

Wanneer er thuis iets vervelends gebeurt, zijn we geneigd meteen een oplossing te zoeken. Pas dat ook op het werk toe: focus niet op het probleem of degene die de schuld heeft, maar richt je op de oplossing.

Praat meer

Breng meer van thuis naar het werk en maak wat vaker een praatje met collega’s. Vaak nemen we niet de tijd om écht te antwoorden als iemand vraagt hoe het gaat, terwijl wederzijdse interesse de werksfeer ten goede komt.

Mail minder

Stuur niet steeds mails naar collega’s, maar loop naar iemand toe als je iets wilt weten of gedaan wilt krijgen. Menselijk contact doet iedereen goed – en vaak is de kwestie daardoor ook nog eens sneller afgehandeld.

Doe eens gek

Vrije tijd is zo fijn omdat je even niets hoeft. Om vaker een gevoel van vrijheid te ervaren, ook op het werk, is het goed om af ten toe routines te doorbreken. Neem eens een andere route naar het werk, maak een andere dagindeling, doe iets anders in de pauze of zorg voor variatie in je lunch.

Pimp je bureau

Wie zich thuis voelt op het werk, is productiever en gemotiveerder. Dat kan bijvoorbeeld door je bureau meer eigen te maken, met een foto of wat versgeplukte bloemen in een vaas van thuis.